Politieposthuis, Van Baerlestraat  35-37

No items found.

Voormalig brandweerkazerne en politiepost. Nu een restaurant.

De begane grond was ingericht voor de brandweer en erachter waren de paardenstallen, een kamer voor de brandwachten, een seinkamer en een kamer voor de brand commandant. Voor de politie was er alleen een kamer voor de dienstdoende brigadier en twee cellen.

In de oorlog werden hier een agent en een ambtenaar van de PTT dood aangetroffen. Het is een bizar verhaal. Er werd gezegd dat de Sicherheitspolizei (dat is Duitse politieke recherche en de geheime inlichtingendienst) de mannen had doodgeschoten omdat ze werden verdacht van een moordaanslag op een Duitse onderofficier. Maar volgens het Parool was dat niet waar. Volgens Het Parool betrof het geen moordaanslag maar een dronken soldaat die zich per ongeluk door de wang had geschoten. Daarna heeft hij de Sicherheitsdienst gebeld zeggende dat er ‘terroristen’ in de van Baerlestraat waren. De Sicherheitsdienst heeft toen de twee mannen vermoord. Zo snel kon dat gaan.

Die machteloosheid en onvoorspelbaarheid in die tijd moet vreselijk zijn geweest.

Wist je trouwens dat het Parool is opgericht als verzetskrant? De krant begon als nieuwsbrief en werd vanaf augustus 1941 gedrukt. Hij verscheen aanvankelijk eens per twee, drie weken. Hij was meestal acht pagina’s dik. Onder aan de laatste pagina stond: ‘Wees voorzichtig met dit blad, maar zorgt, dat het in tientallen handen komt.’ Het was het Parool dat over de oorlog schreef, dat als eerste verzetskrant berichtte over de gaskamers. Het was gevaarlijk… wel tachtig journalisten die voor de krant schreven, overleefden de oorlog niet.

Tekst:

Tom Jongbloed

23

February 2025

Beeld: 

Lara Verbrugge

Ontvang meer als nieuwsbriefabonnee

Tweewekelijkse nieuwsbrief
Toegang tot de kaart met wandelroutes
Maandelijkse activiteiten in de stad

Word nu ook abonnee voor € 5,- per maand.

Word abonnee