Spinoza standbeeld

No items found.

Om de hoek van de Stopera, schuin voor de ingang van het gemeentehuis, vind je het standbeeld van Benedictus de Spinoza (1632-1677), een belangrijke filosoof die ons herinnert aan de waarde van vrijheid van meningsuiting. Zijn ouders waren gevluchte Joden uit Portugal, en hij groeide op aan de Houtgracht (gelegen aan de lange zijde van de Waterloopleinmarkt, aan de overkant van het huidige gemeentehuis).

Als een van de vrije denkers die Amsterdam als thuis beschouwden, viel Spinoza op door zijn intelligentie en rationalisme. Hij geloofde niet in een heilige God en beschouwde alles in het universum als de natuur, en noemde dit ‘god’, oftewel Spinoza was een ketter. Op zijn 23e werd hij verstoten uit de Joodse gemeenschap en verliet hij noodgedwongen Amsterdam.

Spinoza vestigde zich vervolgens in Den Haag, waar hij leefde van het slijpen van lenzen. Pas na zijn dood werd zijn werk gewaardeerd en groeide hij uit tot een van de belangrijkste filosofen ter wereld.

Bij de Stopera staat een standbeeld van Spinoza, op een sokkel met de tekst ‘Het doel van de staat is de vrijheid’. Hij draagt een prachtig versierde mantel vol met halsbandparkieten en mussen die symbool staan voor zeldzaamheid, en naast hem ligt een granieten blok met twintig geslepen zijdes dat verwijst naar zijn beroep als lenzenslijper.

Tekst:

19

December 2024

Beeld: 

Lara Verbrugge

Ontvang meer als nieuwsbriefabonnee

Tweewekelijkse nieuwsbrief
Toegang tot de kaart met wandelroutes
Maandelijkse activiteiten in de stad

Word nu ook abonnee voor € 5,- per maand.

Word abonnee