Het oudste gebouw van Amsterdam

No items found.

Amsterdam heeft haar naam te danken aan de dam in de Amstel, waar het dorp in de 13e eeuw ontstond. De eerste bewoners bouwden huizen en een kapelletje langs het water. Dit kapelletje, later uitgebreid en in 1306 ingewijd tot kerk, kennen we als het oudste nog bestaande gebouw van Amsterdam: de Oude Kerk.

Als je door de kerk loopt, voel je de rijke geschiedenis van Amsterdam, het weerspiegelt de ontwikkelingen die hier in de stad hebben plaatsgevonden. Waar de binnenkant van de kerk nog een gotische stijl heeft, dat dateert uit het eind van de middeleeuwen, heeft het interieur meerdere stijlen gekend. Oorspronkelijk was de Oude Kerk een rooms-katholieke kerk met beelden en altaren, maar na de beeldenstorm en Alteratie van Amsterdam in 1578 kreeg het een sobere uitstraling. Als je nu door de kerk loopt, zie je geen muurschilderingen en altaren, maar neutrale witgeverfde zuilen en een houten plafond. 

Wist je dat er zo’n 60.000 mensen onder de Oude Kerk begraven liggen? Burgemeesters, priesters, architecten en kunstenaars; iedereen die het zich kon veroorloven werd in die tijd onder een kerk begraven. 

Maar zelfs voor de bouw van de Oude Kerk fungeerde dit stukje grond al als begraafplaats. Ver onder de kerk bevindt zich daarom nog steeds het oudste graf van Amsterdam: het graf van een 35-jarige man uit 1200. Maar wie hij was en waarom hij onder de kerk begraven is, blijft voor iedereen een raadsel.

Tekst:

Mara Giamboi

31

May 2024

Beeld: 

Ontdek meer met een Ommetje abonnement

Tweewekelijkse nieuwsbrief
Toegang tot de kaart met wandelroutes
Maandelijkse activiteiten in de stad

Word nu ook abonnee voor € 5,- per maand.

Word abonnee