Het Apollohuis

No items found.

Het Apollo House is sinds 2004 een rijksmonument, een ontwerp dat net zo goed in New York had kunnen staan. Het is ontworpen door
Dirk Roosenburg en in 1938 gebouwd als een werkverschaffingsproject tijdens de economische crisis. Het gebouw diende initieel als hoofdkantoor van de Rijksverzekeringsbank en zit vol met interessante details.

Het gebouw is gemaakt van staal en glas, en is nu bekleed met witte travertin gevelplaten. Het heeft een hoogte van 40 meter en was het een na hoogste gebouw in die tijd. Het hoogste gebouw was het 12-verdiepingenhuis op het Victorieplein, met de bijnaam de wolkenkrabber.

Het Apollo House was het eerste gebouw in Nederland met een glazenwassergondel: een ijzeren constructie over de lengte vanhet gebouw met een elektrische cabine e rop. Aan weerszijden van het hoofdgebouw vind je op de begane grond twee grote ronde uitbouwen.

Deze hadden een bijzondere functie. Hierin bevonden zich namelijkde archiefkasten – op wieltjes – van de sociale verzekeringsbank met daarin alle gegevens van de verzekerden. Om de volle kasten te ver schuiven, op zoek naar die ene map, waren de wieltjes niet genoeg.

Nee, in het midden van het gebouw ligt nog een draaischijf met een motor die ervoor zorgde dat de archiefkasten makkelijker konden draaien, om op die manier snel bij de juiste ordner te komen.

De twee grote bronzen beelden tussen de zuilen bij de ingang:

Het beeld van de man is gemaakt door Hildo Krop en heet De beschermer en handhaver van de sociale wetgeving. De man heeft in zijn rechterhand een vrouw vast die symbool staat voor de sociale wetgeving en in zijn linkerhand een zwaard om haar te beschermen. Het andere beeld is van een kunstenaar genaamd Han Wezelaar en heet De beschermster van de sociale zorg en gerechtigheid. De afgebeelde vrouw beschermt een lammetje dat de sociale zorg en gerechtigheid belichaamt.

In de Tweede Wereldoorlog hebben onderduikers zich onder de draaivloer kunnen verbergen.

Tekst:

Thomas

30

January 2023

Beeld: 

Ontvang meer als nieuwsbriefabonnee

Tweewekelijkse nieuwsbrief
Toegang tot de kaart met wandelroutes
Maandelijkse activiteiten in de stad

Word nu ook abonnee voor € 5,- per maand.

Word abonnee