Gouden Lier

No items found.

Kijk omhoog naar het dak van Het Concertgebouw, en je ziet een indrukwekkend gouden instrument: de lier.

Veel mensen denken dat het een harp is, maar dit symbool van muziek en kunst is eigenlijk een lier. Al sinds de opening van Het Concertgebouw in 1888 prijkt de lier op het dak van de grote zaal.

Er bestaat een oude zwart-witfoto waarop te zien is hoe twee schilders op een wankel laddertje de lier van een nieuwe laag verf voorzien. Toen gebeurde dit nog met de hand, hoog in de lucht! Tegenwoordig gaat dat anders. De laatste keer dat de lier werd opgeknapt, werd hij van het dak getakeld en op de grond gerestaureerd.

Wat weetjes over de lier:

- Geen harp maar een lier: Hoewel de meeste mensen denken dat het een harp is, is het toch echt een lier. Dit instrument is door de eeuwen heen een symbool van muzikale perfectie.
- Gemaakt van koper, niet goud: Ondanks zijn gouden glans, is de lier eigenlijk van koper gemaakt. De goudkleur komt van de buitenste laag.
- Zware jongen: De lier weegt meer dan 600 kilo!
- Goudlaag: De lier is bedekt met maar liefst 3500 velletjes bladgoud, aangebracht in meerdere verf- en laklagen voor de perfecte glans.

De lier is niet alleen een visueel hoogtepunt, maar symboliseert ook het hart van de muziek die al meer dan een eeuw in Het Concertgebouw klinkt!

Tekst:

Tom Jongbloed

30

January 2023

Beeld: 

Josephine Jongbloed

Ontdek meer van de stad via Ommetje op Substack

Tweewekelijkse nieuwsbrief
Toegang tot de kaart met wandelroutes
Maandelijkse activiteiten in de stad

Word nu ook abonnee voor € 5,- per maand.

Word abonnee