De Warmoesstraat

No items found.

De Warmoesstraat, een van de alleroudste straten van de stad. De straat dateert maar liefst uit de 13e eeuw, toen de Dam werd aangelegd. Vanaf de 13e eeuw tot vandaag de dag heeft de straat vele verschillende rollen gekend, niet alleen in praktische zin, maar ook in de ervaring van Amsterdammers. We nemen je er in vogelvlucht doorheen!

Te beginnen met de naam van de straat: ‘warmoes’…? We achten de kans groot dat je geen flauw idee hebt wat dat woord betekent. Geeft niets, wij moesten het stiekem ook weer even opsnorren. Warmoes verwijst naar twee dingen: bladgroenten, voornamelijk snijbiet, die tot moes werden gekookt, en de boeren die groenten en fruit kweekten, ook wel warmoezeniers genoemd. Dit wetende, zal het je niet verbazen dat de Warmoesstraat van oorsprong een grote, levendige groentemarkt was.

In de 16e eeuw, toen Amsterdam aanzienlijk in welvaart begon te stijgen, veranderde de Warmoesstraat in een van de meest chique straten van de stad. Veel rijke kooplieden begeerden een huis op deze veredelde groentemarkt. Bekende namen als Jan Pieterszoon Coen en Joost van den Vondel hadden hier allemaal een woning. Later, in de 17e eeuw, verhuisden de rijke handelaren echter naar de grachtengordel, waarna de Warmoesstraat langzaam veranderde.

De Warmoesstraat begon in verval te raken, en dit bereikte een dieptepunt in de jaren ’80. De straat was een beruchte plek geworden, met veel leegstand, criminaliteit, drugsproblematiek en overlast. Na een flinke reformatie in de stad werd ook de Warmoesstraat onder handen genomen en grondig opgeknapt. Nu is het een gezellige straat vol cafés, restaurants en curiosa. Laat je echter niet volledig afleiden hierdoor! Als je omhoog kijkt, zijn er nog genoeg sporen van de geschiedenis van Amsterdam te vinden!

Tekst:

8

January 2025

Beeld: 

Meer van

No items found.

Ontdek meer van de stad via Ommetje op Substack

Tweewekelijkse nieuwsbrief
Toegang tot de kaart met wandelroutes
Maandelijkse activiteiten in de stad

Word nu ook abonnee voor € 5,- per maand.

Word abonnee