
De vluchtroute van de Nachtwacht
Welkom! De Museumpleinroute begint hier bij het Rijksmuseum. In ongeveer een uur lopen we rond het plein.
Zoals je vast wel weet, wordt het plein omringd door enkele van de meest iconische culturele instellingen van Amsterdam, maar deze keer laten we de musea even voor wat ze zijn. We duiken in de gekke details en verborgen verhalen die je misschien nooit eerder zijn opgevallen.
Na deze wandeling zul je het Museumplein met andere ogen zien. Of je nu langs fietst of wandelt, die kleine rode, gouden of grijze details, je zult ze niet meer vergeten!
Veel wandelplezier.
- De vluchtroute van de Nachtwacht
Voor deze eerste stop mag je onder de doorgang van het Rijksmuseum gaan staan, aan de Museumpleinkant. Kijk daar maar eens omhoog!
Stel je voor: er is brand in het Rijksmuseum of er dreigt oorlog en De Nachtwacht hangt niet meer veilig. Wat gebeurt er dan? Dan neemt het historische meesterwerk een vluchtroute.
Als je in de passage van het Rijksmuseum naar boven kijkt, zie je een zwart luik. Dit luik, dat precies onder De Nachtwacht hangt, wordt ook wel de vluchtroute van De Nachtwacht genoemd. Het meesterwerk is namelijk te groot om door de gangen van het Rijksmuseum vervoerd te worden. In geval van nood kan het op deze manier in veiligheid gebracht worden.
Het luik werd in 1934 door de directie van het Rijksmuseum aangebracht, toen Hitler in Duitsland aan een opmars bezig was.
Eén keer was het nodig om het luik als vluchtroute te gebruiken, toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Tijdens de oorlog verbleef De Nachtwacht wel op vier onderduikadressen. Na de bevrijding in 1945 is het schilderij weer via het luik veilig terug in het Rijksmuseum geplaatst.
En na de verbouwing van het museum, in 2013, is het luik nog eens ingezet om De Nachtwacht op zijn huidige plek te hangen.
Kijk je de volgende keer naar boven, als je onder de passage van het Rijks doorfietst?
Tekst:
Mara Giamboi
5
March 2023
Beeld:
Josephine Jongbloed