De grootste tramremise van Amsterdam
Bij de Lekstraat in Amsterdam schuilt een oude reus uit de transportwereld, namelijk: de tramremise lekstraat. Het gebouw oogt van buitenaf niet zo imponerend, maar vergis je niet. In 1930 was dit de grootste tramremise van heel Europa. A force to be reckoned with. Destijds werd de remise gebouwd voor een duizelingwekkende som van 2.420.000 gulden, maar dan krijg je ook wat. Er konden maar liefst 320 tramwagens overnachten in de remise. Geen wonder dat het gebouw nu een plek heeft op de lijst van rijksmonumenten.
Het ontwerp van de tramremise is een schoolvoorbeeld van zakelijk expressionisme, een stijl die functionaliteit combineert met strake, krachtige lijnen. Het gebouw is echter niet enkel functioneel, er is ook boven de ingang een prachtig ajourreliëf te zien van Hildo Krop. Op het kunstwerk is een plattegrond van Amsterdam te zien en ander stadssymbolen. De beste man is natuurlijk ook niet voor niet Stadsbeeldhouwer. Dat is echter niet het enige. Als je langs de gevel loopt, let dan op de hoektorens en zadeldaken met hun prachtige stalen kozijnen en koperen details. Moet je wel omhoog kijken natuurlijk!
Hoewel het dan geen kunstwerk mag zijn, zouden mensen stadsplanners en architecten het wellicht wel zo omschrijven: de waaiervormige plattegrond. De plattegrond van de remise sluit perfect aan bij de gebogen Kromme Mijdrechtstraat. S’ nachts rijden via de achterkant de trams erin, en aan de voorkant, op de Lekstraat, rollen de trams er in de ochtend weer uit. Deze slimme indeling zorgden vroeger voor ontzettend soepel tramverkeer in de stad. Ja, je las het goed, ‘vroeger’. De remise doet nu grotendeels geen dienst meer als nachtelijk hotel voor trams, maar dient nog wel als stalling voor langere periodes.
De Remise Lekstraat is meer dan een functioneel gebouw: het is een stukje industrieel erfgoed dat een grote rol heeft gespeeld in de geschiedenis van Amsterdam. Het is dan ook natuurlijk niet voor niets tot rijksmonument benoemd. Dus, volgende keer dat je een tram ziet rijden, denk dat eventjes terug aan deze iconische plek. Als is elke keer wellicht wat overdreven, aangezien het er nogal veel zijn. Enfin!
Tekst:
Thomas
13
December 2024
Beeld: