De Balie

No items found.

De Balie; tegenwoordig kun je er debatten bijwonen of een drankje drinken in het café-restaurant. Maar dit politiek cultureel centrum aan het Leidseplein diende vroeger als kantongerecht. Hoewel vrijspreken hier nu juist wordt aangemoedigd, viel er vroeger niet veel te debatteren… 

Het gebouw van De Balie werd in 1891 gebouwd voor het kantongerecht, dit was in die tijd het onderste niveau van de rechtspraak. Het kantongerecht was onderdeel van het aangrenzende Huis van Bewaring aan de Weteringschans.

Het Huis van Bewaring was een gevangenis, een van de eerste cellulaire gevangenissen in Nederland. Men zat hier, in tegenstelling tot andere gevangenissen in het land, apart in een cel opgesloten. Het idee erachter? Zo konden gevangenen niet kijken naar de straffen die bij anderen werden uitgevoerd. In plaats daarvan wilde men dat de misdadigers door isolatie tot inkeer kwamen - zo ontstond er eenzame opsluiting. 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het Huis van Bewaring een van de beruchtste gevangenissen van de stad. Onder andere Anne Frank en haar familie en verzetsman Gerrit van der Veen hebben er vastgezeten. In 1979 sloot de gevangenis haar deuren, en naam de Bijlmerbajes het stokje over. 

Tegenwoordig kun je bij De Balie terecht voor een breed cultureel programma aan kunst, cultuur en politiek. De Balie heeft drie theaterzalen, een bioscoop en een café-restaurant. De naam ‘De Balie’ is nog een aandenken aan de oorspronkelijke functie van het gebouw.

Tekst:

Mara Giamboi

19

September 2024

Beeld: 

Ontdek meer van de stad via Ommetje op Substack

Tweewekelijkse nieuwsbrief
Toegang tot de kaart met wandelroutes
Maandelijkse activiteiten in de stad

Word nu ook abonnee voor € 5,- per maand.

Word abonnee