Boekenmarkt Oudemanhuispoort
Boekenliefhebbers opgelet: deze boekenmarkt is het bezoeken waard. In de Oudemanshuispoort, gelegen tussen de Oudezijds Achterburgwal en de Kloveniersburgwal, bevindt zich een van de oudste boekenmarkten van Nederland.
Op de plek van de Oudemanhuispoort bevond zich in de 17e eeuw het Oude Mannen en Vrouwen Gasthuis, waar oudere mannen en vrouwen hun laatste jaren konden slijten.
Na verbouwing in de achttiende eeuw kwam er in de doorgang een galerij met winkelkasten. In 1876 werd de tweedehands boekenmarkt van de Botermarkt (tegenwoordig het Rembrandtplein) verplaatst naar de doorgang van de Oudemanhuispoort.
In de zeventiende en achttiende eeuw mochten Joden maar weinig beroepen uitoefenen. Omdat het boekenvak wel was toegestaan, werd de tweedehands boekenmarkt door Joodse Amsterdammers gedomineerd. Dit betekende niet dat men er enkel Joodse boeken kon kopen, boeken stonden niet onder rabbinaal toezicht.
Tijdens de Duitse bezetting verdween de boekenmarkt. Het werd voor Joodse boekhandelaren onmogelijk om de handel voort te zetten. Samen met hun families werden ze afgevoerd naar Westerbork en later in Duitse concentratiekampen om het leven gebracht.
De enige boekhandelaren die de oorlog overleefden, Betsy en Jacques van Kollem, openden in 1945 opnieuw een boekhandel in de Oudemanhuispoort. Zij werden succesvol in het verkopen van tweedehands studieboeken.
Bijzonder: de boekenmarkt bestaat vandaag de dag nog steeds. Naast tweedehands boeken, worden er nu ook oude ansichtkaarten en prenten kopen. Koop je iets bij winkelkast 14, dan steun je goede doelen als Amnesty International en Oxfam Novib.
Tekst:
Mara Giamboi
8
August 2024
Beeld: